
- S’ha celebrat en el Born de Barcelona els dies 14 i 15 de desembre.
València, 15/12/17. El director de l’Agència Valenciana Antifrau, Joan A. Llinares, ha participat avui en el Primer Congrés Internacional d’Història de la Corrupció Política en l’Espanya Contemporània (segles XIX – XXI). Aquest esdeveniment ha tingut lloc en el Born de Barcelona, durant els dies 14 i 15 de desembre i en aquest s’han donat cita tant destacats experts nacionals com altres vinguts de diferents països europeus.
L’organització d’aquest rellevant congrés ha sigut a càrrec del Grup d’Història del Parlamentarisme (Universitat Autònoma de Barcelona), que en els últims anys ha donat un enorme impuls a aquesta línia de recerca des d’una perspectiva innovadora i transnacional.
A les 11:30 hores d’avui divendres, el director de l’Agència Valenciana Antifrau ha moderat una taula redona sobre “La corrupció en els governs i en les administracions locals en l’Espanya contemporània”. Al costat de Joan A. Llinares han participat Jean-Philippe Luis (Université Clermont-Auverge, França), Xavier Huertz de Lemps (Université Nice-Sophia Antipolis, França) i Xavier Forcadell (Diputació de Barcelona).
Durant les diferents sessions en el congrés s’ha reflexionat i analitzat, des de diferents disciplinas científiques, la corrupció política més enllà del present i de la política institucional. Com s’ha anat veient al llarg de les diferents sessions, si bé aquesta xacra està de plena actualitat, aquests mals hàbits no són nous i troben les seues arrels en el temps, adquirint nous significats a partir de la implantació del liberalisme i de les noves assamblees parlamentàries.
Tambè s’han abordat els canvis polítics, socials i culturals que es van produir amb les revolucions liberals de finals del segle XVIII i principis del XIX. Aquests van provocar una transformació profunda de la societat i de la política, una nova definició de l’esfera pública i privada, dels valors i de les idees de virtut i de correcció política.
Durant el congrés s’han anat analitzant els canvis del concepte de corrupció, que integra no solament les actituds dels corruptes, sinò també la frecuentment oblidada història de les estratègies dels corruptors. A més, s’ha destacat l’emergència d’una nova consciència cívica crítica davant aquests comportaments.
Finalment, s’ha presentat la primera base de dades sobre la “Història de la corrupció política en l’Espanya Contemporània” per part del Grup d’Història del Parlamentarisme (Universitat Autònoma de Barcelona). Es tracta d’una eina molt sistemàtica, amb referències a les fonts on apareixen els diferents casos.