Riscos de la gestió en el període electoral. L’AVAF i la FVMP col·laboren en la formació de càrrecs electes

#FormacióAVAF

L’Agència Valenciana Antifrau (AVAF) i la Federació Valenciana de Municipis i Província (FVMP) ha celebrat la jornada “Riscos de la gestió en el període electoral” dirigit a càrrecs electes en la seu del MUVIM.

La sessió formativa va ser inaugurada per Tatiana Prada de Conflent, sotssecretària general de la FVMP i Joan Llinares, director de l’Agència Valenciana Antifrau.

La conferència principal de la jornada “La gestió pública municipal en període electoral. Principals riscos.” va ser a càrrec de Víctor Almonacid, director de Prevenció, Formació i Documentació de l’AVAF.

Al llarg de la sessió, el ponent ha posat de manifest que la clau és identificar els riscos en la gestió municipal i el primer pas de la detecció d’aquests és ser conscients d’ells. La recomanació “Catàleg de riscos comuns en els processos de presa de decisions i alguns mecanismes de prevenció”  els detalla i especifica mecanismes de prevenció dels riscos advertits.

 

El director de Prevenció Formació i Documentació de l’Agència va recalcar que la integritat institucional s’articula com a contrapès de riscos i va posar de manifest que la Comunitat Valenciana compta amb sòlids fonaments per a implantar una estratègia d’integritat.

 

La Llei 1/2022 de, 13 d’abril de la Generalitat de Transparència i Bon Govern de la Comunitat Valenciana permet establir sòlids fonaments per a implantar una “Estratègia d’Integritat”:

  • El foment de l’elaboració i aprovació de plans de prevenció de riscos contraris a la integritat a partir de l’autodiagnòstic i identificació dels riscos de major rellevància en l’organització
  • Règim de dedicació i compatibilitat
  • Mecanismes d’intenció inhibició i recusació
  • Protocols de prevenció de conflictes d’interès
  • Declaracions d’activitats, béns, drets i obligacions.
  • Agència Valenciana Antifrau.

 

Alguns dels riscos més palesos per als càrrecs electes estan relacionats amb la Llei 12/2018 de publicitat institucional ja que prohibeix, entre altres qüestions:

  • La comunicació publicitària institucional partidista
  • Els actes públics de lliurament de claus de béns immobles per part de càrrecs electes que seran realitzades pel personal funcionari competent i sense fer escenificació pública.
  • Els actes de posada de primeres pedres o d’inauguració d’inici de construcció d’obra finançada, totalment o parcialment, amb fons públics per part de persones amb càrrecs electes o alts càrrecs.

 

Durant el període electoral, la Llei de Publicitat institucional detalla que podran realitzar-se campanyes de caràcter institucional destinada a informar els ciutadans sobre les votacions: data, requisits, però es prohibeix

  • Actes d’inauguració d’obres o serveis públics o projectes d’aquests, qualsevol que siga la denominació utilitzada, sense perjudici que aquestes obres o serveis puguen entrar en funcionament en aquest període, res impedeix que aquestes obres o serveis puguen entrar en funcionament en aquest període
  • Actes que continguen al·lusions als assoliments obtinguts, finançats directa o indirectament, pels poders, o que utilitze imatges similars a les utilitzades en campanyes per les entitats polítiques concurrents a les eleccions.
  • Actes que continguen al·lusions als assoliments obtinguts, finançats directa o indirectament, pels poders, o que utilitze imatges similars a les utilitzades en campanyes per les entitats polítiques concurrents a les eleccions.