Durant el mes de març s’han realitzat quatre #DocufòrumAVAF amb alumnes de tercer de Dret de la Universitat de València

#FormacióAVAF

El #DocufòrumAVAF és una activitat dirigida a fomentar la cultura social d’ètica cívica, integritat pública, prevenció del frau i rebuig a la corrupció entre els estudiants de totes les titulacions de la Universitat.

En el curs 2022-2023, la Facultat de Dret de la Universitat de València ha inclòs en el Projecte d’Innovació de Centre (PIC) l’activitat Docufòrum Universitari de l’AVAF.

En aquesta ocasió, l’Agència Valenciana Antifrau ha debatut sobre aquestes qüestions amb alumnat del tercer curs del Grau de Dret. Així el dimecres 22 de març de 2023, es van celebrar dos nous #DocufòrumAVAF en la Facultat de Dret, de la Universitat de València.

En l’activitat formativa van participar 75 alumnes de dos grups de l’assignatura de Dret Financer i Tributari. L’activitat va comptar amb la col·laboració del professor Jorge J. Milla Ibáñez del Departament de Dret Financer i Història del Dret. Anselm Bodoque, cap del Servei de Formació de l’AVAF, va ser el responsable de dinamitzar les sessions de debat amb l’alumnat.

Una vegada vist el documental «Corrupció: Organisme nociu», l’alumnat realitza preguntes centrades en l’origen i causes de la corrupció, l’impacte social i els costos col·lectius que suposa, els diferents òrgans de control, i la percepció de la corrupció en la nostra societat i en altres països del nostre entorn.

Posteriorment, el representant de l’AVAF debat amb l’alumnat les qüestions plantejades en les seues preguntes i altres referides a la necessitat de major ètica i integritat públiques, les estratègies de prevenció i formació cívica, les funcions de l’Agència Valenciana Antifrau i les polítiques públiques de lluita contra la corrupció, centrant part de la conferència en el marc legal d’integritat que ha construït la Comunitat Valenciana en els últims anys que permet la millora de la qualitat democràtica de les institucions.

Davant les qüestions que va plantejar l’alumnat sobre la protecció de les persones denunciants, se’ls va explicar la labor de l’Agència en aqueix sentit, i es va aprofitar per a informar de les obligacions de la recentment aprovada Llei 2/2023, reguladora de la protecció de les persones que informen sobre infraccions normatives i de lluita contra la corrupció, que reforcen la Llei autonòmica 11/2016 de creació de l’Agència.

En el debat, l’alumnat va mostrar interés per les garanties de confidencialitat, el procediment d’investigació, així com pel perfil del personal de l’Agència. També va mostrar interés per la transparència i la rendició de comptes, així com per les estratègies per a lluitar contra el frau i la corrupció a Espanya, i la necessària reforma del Codi Penal respecte als diferents delictes vinculats a la corrupció.

L’experiència d’aprenentatge #DocufòrumAVAF, creat per l’Agència Valenciana Antifrau per al debat sobre la corrupció a les aules dels centres educatius de la Comunitat Valenciana és una de les activitats formatives més demandades de l’AVAF.

L’activitat s’ha organitzat en col·laboració amb la Universitat de València, a la qual agraïm el seu interés i voluntat d’ajudar a crear una cultura d’integritat pública i de rebuig al frau i la corrupció.

Si eres docent universitari, de Secundària o de Batxillerat i estàs interessat en què l’activitat formativa #DocufòrumAVAF “Corrupció: organisme nociu” es realitze en la teua assignatura, no dubtes a posar-te en contacte amb el Servei de Formació de l’Agència Valenciana Antifrau a través de formacion@antifraucv.es.