Comunicacions anònimes

La Bústia de Denúncies permet l’anonimat i garanteix la confidencialitat i seguretat de les comunicacions.

Las Bústia garanteix en tot moment la confidencialitat de les comunicacions i la identitat de l’informador. Les persones poden facilitar les seues dades identificatives i de contacte o, si ho prefereixen, també poden fer la comunicació de manera anònima.

Hi ha dues opcions per a realitzar la comunicació de manera anònima:

  1. Utilitzant el seu navegador però sense facilitar les dades identificatives i de contacte. En aquest cas queda rastre de l’adreça IP des de la qual es realitza la comunicació, la qual pot ser requerida a l’Agència per les autoritats competents.
  2. Garantint plenament l’anonimat de la comunicació en l’entorn digital (també de l’adreça IP, que pot identificar la persona que navega per Internet), utilitzant una xarxa d’anonimització. L’eina més utilitzada és la xarxa TOR. La forma més senzilla d’utilitzar aquesta xarxa és descarregar i instal·lar el navegador Tor Browser, que es pot obtenir des de la pàgina https://www.torproject.org/download/download-easy.html.es.

L’anàlisi de les eines usades per altres entitats dedicades a la denúncia ciutadana i experts en aquests temes, aconsellen facilitar aquesta opció d’anonimat per a preservar la integritat de qui informa, que pot estar sovint en situació de vulnerabilitat.

La xarxa TOR és bàsicament un software gratuït i de codi obert que permet millorar la privacitat i seguretat en Internet. En connectar-se a Internet amb TOR, la connexió passa a través d’una sèrie de túnels xifrats abans de ser encaminada fins a la seua destinació, la qual cosa dificulta rastrejar la font de la informació. Així, la identitat de la persona que es connecta està protegida.

L’ús de la xarxa TOR per accedir a la bústia és aconsellable o indispensable quan es té el convenciment o la certesa de risc, perquè garanteix l’anonimat de la persona en el moment de la recepció de la comunicació. No obstant açó, cal recordar que qui informa ha de preservar també l’anonimat en el moment de fer l’enviament.

En moltes administracions públiques i xarxes corporatives en general, els administradors d’aquestes xarxes impedeixen l’accés a la pàgina de descàrrega de TOR o filtren el trànsit dirigit a ella. Per això, per utilitzar aquest programari pot ser necessari fer-ho des d’un ordinador d’ús personal.