Castelló de la Plana – 15 d’octubre de 2024. La Càtedra de Transparència Pública de la Universitat Jaume I de Castelló (UJI), juntament amb l’Agència Valenciana Antifrau (AVAF), van organitzar una jornada centrada en l’anàlisi de la transparència i la integritat pública dels portals de transparència i pàgines web dels ajuntaments de la Comunitat Valenciana en 2024.
El 15 d’octubre, el saló d’actes de l’edifici de l’Escola de Doctorat i Consell Social de l’UJI va acollir la jornada de 2 hores, amb un seguiment de 160 persones de manera presencial i en línia.
La benvinguda a la jornada va estar a càrrec de Marta Oller, representant de la Càtedra de Transparència Pública de l’UJI, i d’Anselm Bodoque, director de Prevenció, Formació i Documentació en funcions i cap del Servei de Formació de l’Agència Valenciana Antifrau. Des de la Càtedra es va destacar la importància de les avaluacions per a reforçar la integritat pública valenciana.
La jornada va comptar amb la intervenció d’Anselm Bodoque, cap del Servei de Formació de l’AVAF, que va aprofundir en el sistema d’integritat de les entitats locals de la Comunitat Valenciana.
La realitat del compliment de la transparència i la integritat pública a les entitats locals valencianes en 2024 va ser el tema central de la taula redona i posterior col·loqui que es va desenvolupar a partir de les diverses intervencions dels ponents convidats:
– Jaime Clemente, professor de Dret Constitucional de l’UJI, va exposar els resultats de l’estudi realitzat en 2024 sobre el compliment de la transparència i de la integritat pública a les entitats locals de la Comunitat Valenciana.
– La problemàtica del compliment de les obligacions de transparència i la integritat pública a les PYMEL (petites i mitjanes entitats locals) va ser abordada per Isaac Lara, agent de desenvolupament local de l’Ajuntament de Torreblanca.
– Pilar Moreno, tècnica del Servei de Formació de l’AVAF, va reflexionar sobre les estratègies de bones pràctiques i recomanacions per a la millora de la publicitat del sistema d’integritat a les entitats locals en la seua exposició. Entre aquestes destacaven la inclusió en el Pla de Mesures Antifrau (PMA) d’accions de difusió, la participació de tot el personal, la inclusió en el codi ètic d’un pla de comunicació i difusió, o l’accés fàcil als sistemes d’informació de denúncies.
La jornada ha sigut una oportunitat per a l’anàlisi dels reptes als quals s’enfronten els ajuntaments en matèria de transparència i ha permés la identificació d’àrees de millora i accions concretes per a avançar en la integritat i bon govern de les administracions locals de la Comunitat Valenciana.
El Servei de Formació de l’Agència Valenciana Antifrau agraeix la col·laboració contínua desenvolupada amb la Universitat Jaume I de Castelló i el suport al foment del debat públic en matèria de transparència, integritat, prevenció de la corrupció i difusió de la importància de l’ètica pública i la cultura de rebuig al frau en el sector públic, des de les aules universitàries.
Si desitges comptar en la teua entitat pública amb formació especialitzada en matèria d’integritat i ètica pública, no dubtes a escriure a formacion@antifraucv.es.
* Consulta la nota de premsa de l’UJI ací.