La Yesa, 26 d’octubre de 2022.- L’alcalde de la Yesa, Miguel Ángel Sanahuja, i el director de l’Agència Valenciana Antifrau, han signat un protocol de col·laboració entre totes dues institucions per a posar en marxa actuacions conjuntes en la lluita contra el frau i la corrupció.
L’Ajuntament de La Yesa s’ha compromés a l’elaboració d’un Pla d’Integritat que contemplara entre altres qüestions una declaració institucional d’integritat; la incorporació de la integritat institucional en la planificació estratègica; la regulació i gestió de conflictes d’interés; la formació del personal de l’ajuntament en matèria d’integritat; el foment i divulgació de la cultura de l’ètica i integritat pública o l’habilitació d’un canal de denúncies tant intern com extern.
Per a complir aquest últim objectiu i donar compliment d’aquesta manera a la Directiva Europea 2019/1937 de protecció de les persones alertadores de corrupció l’Ajuntament de La Yesa reconeix com a canal extern de la seua denúncies a la bústia de denúncies de l’Agència València Antifrau i s’adhereix a aquest.
L’alcalde de La Yesa, va declarar que “és fonamental la col·laboració entre institucions per a consolidar la confiança de veïns, treballadors públics i professionals en la total transparència d’aquestes. Aquest ajuntament, com a responsable de la correcta gestió de recursos públics, ofereix, a través de la bústia de denúncies (intern i extern), un mecanisme perquè aquests col·lectius puguen presentar possibles incidències en aquest àmbit. Conformant així un sistema robust que ens permeta aconseguir l’objectiu.”
El director de l’Agència, Joan Llinares, ha volgut destacar “l’exemple de l’Ajuntament de La Yesa, una població amb tot just 200 habitants, la qual cosa no ha sigut un impediment per a dotar-se de mecanismes per a lluitar contra el frau i la corrupció”.
“L’Agència Valenciana Antifrau està per a ajudar i col·laborar amb les grans administracions però també amb aquelles més xicotetes. En la Comunitat Valenciana el 39% dels municipis tenen menys de 1.000 habitants i som conscients de les dificultats que han de fer front al seu treball en el dia a dia i per això des de l’Agència compten amb el nostre suport i col·laboració per a posar en marxa mecanismes de lluita contra el frau i la corrupció i per a treballar en la creació d’una ètica i integritat pública”, va afegir Llinares.
Dades xicotetes municipis
Segons dades de l’INE corresponents a l’any 2021 en la Comunitat Valenciana hi ha un total de 542 municipis i d’ells 213, és a dir, el 39% tenen menys de 1.000 habitants.
Per províncies en el cas d’Alacant dels 141 municipis amb els explica un total de 50 (35%) tenen menys de 1.000 habitants; en el cas de la província de València dels 266 municipis 81 (30%) tenen menys de 1.000 habitants i finalment a la províncies de Castelló aquesta xifra s’incrementa fins al 60% ja que dels 135 ajuntaments 82 no arriben a les 1.000 persones.
Si ens fixem en el conjunt d’Espanya dels 8.131 municipis existents el 61% és a dir, 4.991 municipis compten amb menys de 1.000 habitants.
Entre els principals problemes que han d’afrontar aquests xicotets ajuntaments estan els derivats de la falta de personal per a la prestació amb eficàcia dels serveis municipals de comptar amb menors recursos econòmics per a sufragar les obligacions establides per llei en matèria de contractació o de transparència, entre moltes altres.