Integritat i govern obert presents en el curs selectiu d’habilitats nacionals de l’INAP

València. 13 de novembre de 2024. Pilar Moreno García, tècnica de la Direcció de Prevenció, Formació i Documentació de l’Agència Valenciana Antifrau (AVAF), ha participat, en línia, en la taula redona “El govern obert i la seua implantació a nivell local: la transparència i la seua relació amb la protecció de dades, la participació ciutadana i la integritat” en el marc del curs selectiu del procés d’estabilització de funcionaris de l’administració local amb habilitació de caràcter nacional (FHCN), organitzat per l’Institut Nacional d’Administració Pública (INAP).

 

“De la prevenció a l’acció: eines clau per a construir integritat en la gestió local” ha sigut la temàtica abordada per la tècnica de l’AVAF, on va destacar la necessitat d’un sistema d’integritat institucional com a motor fonamental per a aconseguir una administració pública eficient, eficaç i respectuosa amb la ciutadania. Aquest enfocament coincideix amb l’objectiu del curs selectiu de l’INAP, la formació del qual inclou matèries essencials per als funcionaris en pràctiques, oferint-los una base sòlida en principis ètics i normatives clau.

 

“L‘integritat és la columna vertebral d’una administració compromesa amb els valors democràtics”, va subratllar Pilar Moreno als FHCN de categoria d’entrada (secretaris i interventors – tresorers), on van tindre l’oportunitat de reflexionar sobre la multiplicitat de sistemes per a fomentar la integritat des de diversos punts de vista i la necessitat d’implementar-la en un únic eix transversal.

 

Des de la implicació dels òrgans de govern fins a l’adequada implementació dels sistemes d’informació intern i canals externs, cal desenvolupar eines que construïsquen un autèntic sistema d’integritat pública. Totes elles no sols compleixen amb la normativa vigent, sinó que també representen una mesura estratègica per a millorar la qualitat de la gestió pública.

 

Amb l’objectiu de facilitar la comprensió i aplicació d’aquestes mesures, l’AVAF va oferir als funcionaris en pràctiques un “kit de supervivència” per a la gestió de la integritat, que inclou una bibliografia extensa i recursos formatius. Entre els materials proporcionats es troben guies, recomanacions i el Codi d’Integritat de la Comunitat Valenciana, descarregable ací.

 

La intervenció de la tècnica de formació en el curs selectiu de l’INAP no sols es va centrar en la transmissió de coneixements teòrics, sinó també en la promoció d’una cultura d’integritat i ètica que enfortisca l’administració local.

 

Amb iniciatives com aquesta, l’AVAF reafirma el seu compromís amb la formació i sensibilització de les noves promocions d’habilitats nacionals, apostant per una administració pública que siga exemple d’integritat, transparència i bon govern.

L’Agència Valenciana Antifrau exposa el valor de la prevenció i la formació en integritat en el Congrés d’Innovació Pública NovaGob

València, 25 d’octubre de 2024. El XI Congrés d’Innovació Pública NovaGob 2024 ha reunit més de 900 persones a Las Naves, en un espai de trobada per a professionals, experts i líders del sector públic que han debatut sobre els reptes i oportunitats de la innovació en l’administració, amb una cinquantena de sessions en què han participat més de 180 ponents.

 

Pilar Moreno García, tècnica de la Direcció de Prevenció, Formació i Documentació de l’Agència Valenciana Antifrau (AVAF), ha participat com a ponent a la taula redona “Confiança pública mitjançant el bon govern de les administracions públiques” que va congregar personal empleat públic de tota Espanya interessat en la matèria.

 

La confiança de la ciutadania és un dels actius de major rellevància amb què pot comptar una administració pública, i entre les troballes de l’enquesta de confiança de l’OCDE sobre “Perspectives d’anticorrupció i integritat 2024” es suggereix una alta correlació positiva entre la proporció de qui considera probable que un funcionari rebutge un suborn i la confiança en el servei civil nacional.

 

L’OCDE, per aquest motiu, assenyala que els països haurien d’assegurar l’existència de marcs d’integritat pública i la seua implementació plena. Per aquesta raó, el valor de la prevenció, formació en integritat i comunicació han sigut les línies estratègiques exposades per l’AVAF:
– Implementació de plans d’integritat organitzacional.
– Desenvolupament de codis ètics participatius.
– Experiències formatives amb personal empleat públic i joventut.
– Celebració de convenis de col·laboració.

 

Joaquín Meseguer, coordinador del grup de transparència de la FEMP, Borja Colón, cap de servei d’innovació de la Diputació de Castelló, i Gonzalo Jorge, secretari de l’Ajuntament de Betxí, van completar la taula redona moderada per Nieves Escorza, responsable d’Innovació i Transparència Municipal a l’Ajuntament de Pinto.

 

Durant dues intenses jornades, s’han abordat temàtiques clau com la transformació digital, la intel·ligència artificial, la transició verda i la gestió del talent en el sector públic. Un dels moments més destacats del congrés ha sigut la ponència principal realitzada per Carmen Cabanillas, directora general de Governança Pública del Ministeri de Transformació Digital i Funció Pública, sobre la visió i el lideratge necessaris per a transformar el sector públic en l’era digital.

 

Francisco Rojas-Martín, president de la Fundació NovaGob, ha volgut expressar el seu més sincer agraïment a l’Ajuntament de València a través de València Innovation Capital i a la Generalitat Valenciana per la seua “encomiable tasca com a coorganitzadors de l’esdeveniment”. Així mateix, ha destacat el paper fonamental de les més de 30 entitats que, entre patrocinadors i cocreadores, han contribuït a l’èxit del Congrés, com han sigut la Fundació Govern i Democràcia Local i la Diputació de Castelló.

 

Si desitges comptar en la teua administració pública amb formació especialitzada en matèria d’ètica i integritat pública, no dubtes a escriure a formacion@antifraucv.es

 

*Fotografies cortesia de la Fundació NovaGob

L’Agència Valenciana Antifrau ha rebut la visita de la directora de l’Oficina Andalusa contra el Frau i la Corrupció

València, 24 d’octubre de 2024.- El director de l’Agència Valenciana Antifrau, Eduardo Beut, ha rebut la visita de la directora de l’Oficina Andalusa contra el Frau i la Corrupció, Marta Blázquez. En la reunió han destacat la col·laboració mantinguda entre ambdues administracions i la necessitat de mantenir sinergies, explorant noves vies de cooperació.