La UMH i l’Agència Valenciana Antifrau desenvolupen actuacions conjuntes en l’àmbit de la prevenció i lluita contra el frau.

Elx, 25 de maig de 2022.- El rector de la Universitat Miguel Hernández (UMH) d’Elx, Juan José Ruiz, i el director de l’Agència Valenciana Antifrau (AVAF), Joan Llinares, han signat un conveni marc de col·laboració. Mitjançant aquest acord, totes dues entitats desenvoluparan actuacions conjuntes en l’àmbit de la prevenció i de la lluita contra el frau.

Per part de la UMH, a la signatura han assistit, també, la gerent, Emma Benlloch, i la cap del Servei de Control Intern, Francisca Moya. Per part seua, en representació de l’AVAF han sigut presents la directora adjunta i d’Assumptes Jurídics, Teresa Clemente, i el director de Prevenció i Formació, Víctor Almonesir.

Entre les actuacions que es desenvoluparan destaquen la realització d’activitats de divulgació, formació i investigació; l’accés als fons bibliogràfics i de documentació; la utilització de locals i instal·lacions per a celebració d’activitats puntuals; o la col·laboració i assistència en el camp de les noves tecnologies. En aquest conveni marc, també, es recull la possibilitat de signar convenis específics per a la realització de pràctiques d’estudiants de la UMH en la pròpia Agència Valenciana, així com accions formatives per al personal de la Universitat.

La Diputació d’Alacant i l’Agència signen un protocol de col·laboració per a previndre la corrupció i defensar la integritat pública

Alacant. 24 de maig, 2022.- La Diputació d’Alacant i Agència han signat un protocol de col·laboració amb el qual s’inicia el desenvolupament de projectes conjunts. El document ha sigut signat per la vicepresidenta primera i diputada de l’àrea de transparència, Julia Parra, i el director de l’AVAF, Joan Llinares.

La primera acció que es posarà en marxa fruit d’aquest protocol serà habilitar una bústia de denúncies extern que podria estar operatiu en un termini de dos mesos. Ja s’ha començat a treballar en aquest nou recurs que estarà accessible des de la seu electrònica de la Diputació i també a través del Portal de Transparència (https://abierta.diputacionalicante.es/).

Aquesta eina està principalment dirigida als àmbits estratègics de contractació, subvencions i accés a la funció pública, la qual cosa inclou diferents perfils com a contractistes, sol·licitants d’ajudes públiques o participants en processos de selecció de personal. El canal compleix la nova normativa aplicable i permetrà que qualsevol tercer, i també qualsevol empleat puga presentar denuncies garanties i mantenint el seu anonimat, perquè un òrgan imparcial resolga la seua reclamació.

En una fase posterior, des de l’àrea de Transparència de la Diputació s’implementarà el canal de denúncies intern, per a això es recaptarà també la col·laboració amb l’AVAF. Aquesta segona iniciativa, que es posarà en funcionament l’any vinent, està dirigida als empleats de la Diputació amb la finalitat d’implementar mecanismes de garantia de la integritat pública. Així mateix està previst desenvolupar altres projectes com un codi ètic per al personal de la Diputació.

Reunió de les agències i oficines autonòmiques anticorrupció per a reclamar el seu paper com a canal extern de denúncies i de protecció de les persones denunciants

Sevilla, 12 de maig de 2022.- Les agències i oficines autonòmiques contra la corrupció de l’Estat espanyol s’han reunit a Sevilla en una trobada organitzada per l’Oficina Andalusa contra el Frau i la Corrupció i que ha tingut lloc en la seu de la institució andalusa, situada provisionalment en el Parlament d’Andalusia.


La trobada ha reunit els màxims responsables de les autoritats: Ricardo Vicente Puyol, director l’Oficina Andalusa contra el Frau i la Corrupció; Miguel Ángel Gimeno, director de l’Oficina Antifrau de Catalunya; Joan Llinares, director de l’Agència de Prevenció i Lluita contra el Frau i la Corrupció de la Comunitat Valenciana; i Belén Méndez, directora en funcions en l’Oficina de Prevenció i Lluita Contra la Corrupció a les Illes Balears.


En ocasió de l’avantprojecte de llei, que incorpora al dret intern la Directiva Europea 2019/1937 relativa a la protecció de les persones que informen sobre infraccions del Dret de la Unió, en la reunió s’ha abordat la necessitat d’un ancoratge normatiu que reculla el paper de protecció de les persones alertadores que exerceixen aquestes autoritats independents i que les reconega clarament com a canal extern de denúncia.


L’objectiu d’aquesta demanda és que les funcions que venen exercint, d’acord amb les seues lleis reguladores, queden adequadament confirmades en el seu àmbit competencial en el citat avantprojecte de llei. S’ha advertit, així mateix, de la necessitat que el text projectat no supose una regressió dels drets ja reconeguts.