#DocuforumAVAF s’estrena en el curs universitari 24 – 25 a la Universitat de València

València. 17 d’octubre de 2024. L’alumnat de l’assignatura “Instruments i Tècniques d’Aprenentatge” del 1r curs del grau d’Economia de la Universitat de València (UV) han sigut els primers participants universitaris de l’activitat #DocuforumAVAF del curs 2024 – 2025 celebrada pel Servei de Formació de l’Agència Valenciana Antifrau (AVAF).

 

L’activitat formativa més sol·licitada i àgil de l’AVAF va reunir a 129 alumnes al voltant del debat sobre la percepció de la corrupció en la ciutadania i la justícia impartida a les causes investigades per frau en l’administració pública.

 

Anselm Bodoque, director de Prevenció, Formació i Documentació en funcions i cap del Servei de Formació de l’AVAF, va impartir els dos docuforums celebrats el dijous 17 d’octubre de 8.30 a 10.30 i de 17.30 a 19.30 a la UV, amb l’objectiu de debatre i reflexionar amb l’alumnat sobre la realitat del frau i la corrupció en l’administració pública i les eines de prevenció existents.

 

L’experiència d’aprenentatge oferida en #DocuforumAVAF consta de dues parts. En primer lloc, suposa el visionat a l’aula universitària del documental “El preu d’alertar” i el plantejament de dubtes i preguntes sobre la temàtica coneguda.

 

En una segona part, el personal de l’AVAF exposa, en un segon dia, els objectius i funcions més destacades de la institució relacionades amb la lluita contra el frau i la corrupció en l’àmbit territorial de la Comunitat Valenciana i debat amb l’alumnat sobre la importància dels controls i la participació de la societat civil.

 

La presència de l’AVAF en aquesta activitat formativa a la UV va ser possible gràcies a la col·laboració, un any més, de Loles Añon, coordinadora de l’assignatura, juntament amb Vicente Zamorano, Jorge Luis Latorre, i Vicente Baldoví, professors dels diferents grups.

 

L’AVAF manté la seua proposta de debats públics amb l’alumnat universitari, en el seu procés de formació per a desenvolupar en el futur rols professionals que aporten a la societat civil. Per aquesta raó, es consideren de gran importància accions formatives que reforcen l’ètica pública i la cultura de prevenció i lluita contra tota conducta que propicie el frau i la corrupció.

 

Si és docent universitari, de batxillerat o de 4t d’ESO de la Comunitat Valenciana i està interessat en què l’activitat formativa #DocuforumAVAF es realitze a la seua aula, no dubte en posar-se en contacte amb el Servei de Formació de l’Agència Valenciana Antifrau a través de formacion@antifraucv.es

L’estat de la transparència i de la integritat pública en les entitats locals valencianes en 2024 a anàlisi a l’UJI

Castelló de la Plana – 15 d’octubre de 2024. La Càtedra de Transparència Pública de la Universitat Jaume I de Castelló (UJI), juntament amb l’Agència Valenciana Antifrau (AVAF), van organitzar una jornada centrada en l’anàlisi de la transparència i la integritat pública dels portals de transparència i pàgines web dels ajuntaments de la Comunitat Valenciana en 2024.

El 15 d’octubre, el saló d’actes de l’edifici de l’Escola de Doctorat i Consell Social de l’UJI va acollir la jornada de 2 hores, amb un seguiment de 160 persones de manera presencial i en línia.

La benvinguda a la jornada va estar a càrrec de Marta Oller, representant de la Càtedra de Transparència Pública de l’UJI, i d’Anselm Bodoque, director de Prevenció, Formació i Documentació en funcions i cap del Servei de Formació de l’Agència Valenciana Antifrau. Des de la Càtedra es va destacar la importància de les avaluacions per a reforçar la integritat pública valenciana.

La jornada va comptar amb la intervenció d’Anselm Bodoque, cap del Servei de Formació de l’AVAF, que va aprofundir en el sistema d’integritat de les entitats locals de la Comunitat Valenciana.

La realitat del compliment de la transparència i la integritat pública a les entitats locals valencianes en 2024 va ser el tema central de la taula redona i posterior col·loqui que es va desenvolupar a partir de les diverses intervencions dels ponents convidats:

– Jaime Clemente, professor de Dret Constitucional de l’UJI, va exposar els resultats de l’estudi realitzat en 2024 sobre el compliment de la transparència i de la integritat pública a les entitats locals de la Comunitat Valenciana.

– La problemàtica del compliment de les obligacions de transparència i la integritat pública a les PYMEL (petites i mitjanes entitats locals) va ser abordada per Isaac Lara, agent de desenvolupament local de l’Ajuntament de Torreblanca.

– Pilar Moreno, tècnica del Servei de Formació de l’AVAF, va reflexionar sobre les estratègies de bones pràctiques i recomanacions per a la millora de la publicitat del sistema d’integritat a les entitats locals en la seua exposició. Entre aquestes destacaven la inclusió en el Pla de Mesures Antifrau (PMA) d’accions de difusió, la participació de tot el personal, la inclusió en el codi ètic d’un pla de comunicació i difusió, o l’accés fàcil als sistemes d’informació de denúncies.

La jornada ha sigut una oportunitat per a l’anàlisi dels reptes als quals s’enfronten els ajuntaments en matèria de transparència i ha permés la identificació d’àrees de millora i accions concretes per a avançar en la integritat i bon govern de les administracions locals de la Comunitat Valenciana.

El Servei de Formació de l’Agència Valenciana Antifrau agraeix la col·laboració contínua desenvolupada amb la Universitat Jaume I de Castelló i el suport al foment del debat públic en matèria de transparència, integritat, prevenció de la corrupció i difusió de la importància de l’ètica pública i la cultura de rebuig al frau en el sector públic, des de les aules universitàries.

Si desitges comptar en la teua entitat pública amb formació especialitzada en matèria d’integritat i ètica pública, no dubtes a escriure a formacion@antifraucv.es.

* Consulta la nota de premsa de l’UJI ací.

* Fotografies cortesia de la Universitat Jaume I de Castelló.
 

Formació AVAF en polítiques d’integritat pública i prevenció de riscos de frau des de l’IVAP

València, 1 d’octubre de 2024.- L’Institut Valencià d’Administració Pública (IVAP) ha comptat, un any més, amb formació impartida per l’Agència Valenciana Antifrau (AVAF). El curs “Polítiques d’Integritat Pública i Prevenció de Riscos de Frau i Corrupció” en la seua segona edició, ha sigut impartit en la modalitat en línia, amb una duració de 20 hores i per personal empleat públic de la pròpia Agència.


Donar a conéixer el sistema institucional contra la corrupció a Espanya i en la Comunitat Valenciana, l’obligatorietat de desenvolupament de la Llei 2/2023, ajunte les eines preventives d’urgent implantació en les institucions públiques han centrat la formació AVAF impartida amb la col·laboració de l’Institut Valencià d’Administració Pública, òrgan responsable de la política de formació del personal al servei de les diferents administracions públiques de la Comunitat Valenciana.


El dimarts 17 de setembre va donar principi l’acció formativa amb les aportacions de la Direcció d’Assumptes Jurídics en matèria de protecció de persones informants. Isabel Climent, lletrada de la AVAF, va donar a conéixer la Llei 2/2023, reguladora de la protecció de les persones que informen sobre infraccions normatives i de lluita contra la corrupció, mentre que Araceli Chana, cap d’unitat de la Direcció va exposar el sistema de protecció desenvolupat per l’Agència Valenciana Antifrau.


La Direcció d’Anàlisi i Investigació de l’AVAF, el dijous 19 de setembre, va exposar la regulació dels sistemes d’informació arreplegats en la Llei 2/2023. Miguel Furió, cap de Servei d’Anàlisi i Investigació, va mostrar l’existència dels canals interns i externs i el procediment de gestió de les denúncies de l’Agència.


Pilar Moreno, tècnica de formació de l’AVAF, en la tercera sessió del curs IVAP, va especificar la necessitat de plans d’integritat pública en les institucions públiques i va exposar les nombroses iniciatives preventives de riscos en la gestió pública.


El cap del Servei de Formació de l’Agència, Anselm Bodoque, va desenvolupar en la sessió del dijous 26 de setembre, les conseqüències de la corrupció i les polítiques de lluita contra el frau en el context internacional, estatal i autonòmic.


L’activa participació de l’alumnat al llarg de tot el curs va culminar amb el taller sobre el “Preu d’alertar” i l’adequada gestió del conflicte d’interés. Dinamitzat per Anselm Bodoque i Pilar Moreno, la política de regals i hospitalitats, així com la la importància de la formació en integritat, van permetre un animat i enriquidor debat entre els participants de l’acció formativa.