33 autoritats de lluita contra la corrupció de 24 països europeus acorden la Declaració de València

València, 19 d’abril de 2024.– Els treballs desenvolupats per NEIWA durant els dos dies que ha durat la trobada van concloure amb l’aprovació de la Declaració de València en la qual s’ha posat de manifest la importància de defensar la denúncia d’irregularitats ja que és un dels millors mecanismes de lluita contra la corrupció.

La Declaració també recull la condemna de qualsevol forma de supressió o limitació de la independència i eficiència de les autoritats d’integritat i denúncia d’irregularitats, o entitats similars dedicades a la lluita contra la corrupció.

Els membres de NEIWA van posar de manifest la importància de fomentar el treball i la coordinació de tots els actors implicats en l’àmbit de la denúncia d’irregularitats i la lluita contra la corrupció com a policia, fiscalia, poder judicial, etc , inclosa la societat civil, ja que la seua contribució és essencial per a l’establiment d’una cultura d’integritat.

A més de la Declaració de València en aquesta 9a Assemblea s’han presentat els resultats de diversos grups de treball constituïts dins de la Xarxa, com el del grup dedicat a analitzar les denúncies rebudes, o la del grup encarregat d’estudiar, analitzar i proposar les mesures de suport a les persones denunciants de corrupció.

El Director General de Justícia de la Comissió Europea, Paul Hafellner, va ser convidat a aquesta trobada i va realitzar una exposició sobre la situació de la transposició de la Directiva Europea de protecció a les persones denunciants de corrupció.

Els membres de la Xarxa van aprovar una modificació dels estatuts i de les regles de procediment i organització de la Xarxa per al seu millor funcionament i operativitat així com la integració de nous membres com l’Institut Federal per als Drets Humans (Bèlgica); l’Oficina Anticorrupció de Geòrgia; l’Oficina per a la protecció dels Denunciants (Luxemburg ) i el Defensor del Poble de Walloni (Bèlgica).

Declaració de València

La xarxa NEIWA es va constituir arran de l’aprovació per part de la Unió Europea de la Directiva 2019/1937 de protecció de les persones denunciants de corrupció i és una plataforma de cooperació i intercanvi de coneixement i experiències en l’àrea de la integritat i la protecció de les persones alertadores de corrupció.

En aquests moment formen part de la xarxa 33 autoritats anticorrupció de 24 països europeus i són les següents:

BÈLGICA

Defensor del Poble Federal

Oficina del Defensor del Poble de la Regió de Brussel·les-Capital

Servici del Defensor del Poble de la Comunitat germanófona de Bèlgica

Defensor del Poble de la Comunitat flamenca

BULGÀRIA

Comissió de Lluita contra la Corrupció

CROÀCIA

Oficina del Defensor del Poble de la República de Croàcia

REPÚBLICA TXECA

Ministeri de Justícia

DINAMARCA

El Pla Nacional de Denúncia d’Irregularitats dins de l’Agència Danesa de Protecció de Dades

ESTÒNIA

Ministeri de Justícia, Departament de Política Penal

FINLÀNDIA

Ombudsman

FRANÇA

Défenseur dones droits

ALEMANYA

Oficina Federal de Justícia

GRÈCIA

Autoritat Nacional de Transparència

HONGRIA

Oficina del Comissionat de Drets Fonamentals d’Hongria

ISLÀNDIA

Oficina del Primer Ministre

IRLANDA

Comissió del Defensor del Poble de la Garda Síochána

Oficina del Comissionat de Divulgacions Protegides

ITÀLIA

Autoritat Italiana Anticorrupció (ANAC)

LETÒNIA

La Cancelleria de l’Estat (Punt de Contacte dels Denunciants)

LITUÀNIA

Fiscalia General de la República de Lituània

MONTENEGRO

Agència de Prevenció de la Corrupció

PORTUGAL

Mecanisme Nacional Anticorrupció (MENAC)

ROMANIA

Ministeri de Justícia

Agència Nacional d’Integritat (ANI)

ESLOVÀQUIA

Oficina de Protecció al Denunciant

ESLOVÈNIA

Comissió per a la Prevenció de la Corrupció

ESPANYA

Ministeri de Justícia

Agència Valenciana Antifrau (AVAF)

Oficina Catalana Antifrau (OAC)

Oficina Andalusa contra el Frau i la Corrupció (OAAF)

SUÈCIA

L’Autoritat Sueca de l’Entorn de Treball

PAÏSOS BAIXOS

Autoritat Holandesa de Denúncia d’Irregularitats

#DocuforumAVAF torna a les aules de la Universitat CEU Cardenal Herrera

#FormacióAVAF

Alfara del Patriarca. – 16 d’abril de 2024

L’alumnat de l’assignatura de Dret Administratiu en els graus de Dret i Ciències Polítiques de la UCH CEU han participat en l’activitat #DocuforumAVAF del Servei de Formació de l’Agència Valenciana Antifrau.

Els més de 50 alumnes i alumnes van visionar “Corrupció: organisme nociu” de Pandora Box i van exposar els seus dubtes i preguntes sobre la realitat mostrada pel documental en relació al frau i corrupció existent en algunes administracions públiques.

La tècnica de formació, Pilar Moreno, es va desplaçar dimarts passat 16 d’abril la UCH CEU amb l’objectiu de presentar l’Agència Valenciana Antifrau als joves universitaris i les seues funcions més destacades.

Els mitjans i controls desenvolupats per l’administració per a evitar els casos de frau i corrupció, així com les conseqüències generades en el propi sector públic van ser algunes dels dubtes plantejats per l’alumnat.

La gestió dels conflictes d’interessos, juntament amb el paper que juga la normativa de transparència i la manera en el qual es veu afectada la societat i l’economia per la corrupció també van ser qüestions per les quals la joventut va mostrar interès.

Eines com la bústia de denúncies de l’AVAF i la protecció oferida als denunciants de corrupció va posar de manifest la labor desenvolupada per l’Agència.

La presència de l’AVAF en el CEU Cardenal Herrera va ser possible gràcies a la col·laboració de la professora Elena Juaristi, docent universitària de l’assignatura de Dret Administratiu.

L’Agència Valenciana Antifrau, amb aquesta activitat, manifesta de nou el seu compromís amb l’educació dels líders del demà que avui estan presents a les aules universitàries de la Comunitat Valenciana.

Si eres docent universitari, de batxillerat o 4t d’ESO de la Comunitat Valenciana i estàs interessat en què l’activitat formativa #DocuforumAVAF es realitze a la teua aula, no dubte a posar-se en contacte amb el Servei de Formació de l’Agència Valenciana Antifrau a través de formacio@antifraucv.es

L’AVAF exposa la seua labor en la jornada sobre prevenció de blanqueig de capitals d’INBLAC

#InvestigacióAVAF

València. – 12 d’abril de 2024

L’Agència Valenciana Antifrau va participar en la jornada sobre l’actualització de la prevenció del blanqueig de capitals i el finançament del terrorisme organitzada per l’Institut d’Experts Externs en Prevenció del Blanqueig de Capitals i Finançament del Terrorisme (INBLAC) juntament amb el Banc Sabadell en la cludad de València.

Miguel Andrés Furió Ferri, cap del Servei d’Anàlisi i Investigació de l’AVAF va representar a la institució en la taula redona “Visió d’actualitat de la PBCFT. Coordinació entre els diferents organismes. Paper de l’Agència Valenciana Antifrau”

El paper desenvolupat per l’AVAF des d’un punt de vista pràctic, va ser la visió aportada per Furió. La detecció i investigació de casos de frau o corrupció en entitats públiques compreses en el seu àmbit d’actuació des del prisma de la tipologia del delicte de blanqueig de capitals i el finançament del terrorisme va centrar la ponència.

La intervenció va suscitar l’interès dels assistents en el referit als aspectes de protecció de les persones alertadoras. La interacció de l’AVAF amb el sector privat va ser qualificada de profitosa per l’organització, deixant obertes les portes a posteriors col·laboracions en la matèria.

En la taula també van participar José Antonio Alcantud Doménech, Director Adjunt Legal de l’Institut Valencià de Finances IVF, Javier Iranzo Molinero, Inspector de Tributs de la Generalitat Valenciana i Ignacio Javier Gomis Ruiz, Cap de l’Equip d’Investigació Patrimonial i Blanqueig de Capitals en la Unitat Regional Operativa de Vigilància Duanera de València. María Cano Hernández. vicepresidenta d’INBLAC va moderar la taula.

Els participants de la jornada van ser professionals del sector públic i privat interessats en l’actualització de la prevenció del blanqueig de capitals i el finançament del terrorisme.