L’Agència Valenciana Antifrau exposa el valor de la prevenció i la formació en integritat en el Congrés d’Innovació Pública NovaGob

València, 25 d’octubre de 2024. El XI Congrés d’Innovació Pública NovaGob 2024 ha reunit més de 900 persones a Las Naves, en un espai de trobada per a professionals, experts i líders del sector públic que han debatut sobre els reptes i oportunitats de la innovació en l’administració, amb una cinquantena de sessions en què han participat més de 180 ponents.

Pilar Moreno García, tècnica de la Direcció de Prevenció, Formació i Documentació de l’Agència Valenciana Antifrau (AVAF), ha participat com a ponent a la taula redona “Confiança pública mitjançant el bon govern de les administracions públiques” que va congregar personal empleat públic de tota Espanya interessat en la matèria.

La confiança de la ciutadania és un dels actius de major rellevància amb què pot comptar una administració pública, i entre les troballes de l’enquesta de confiança de l’OCDE sobre “Perspectives d’anticorrupció i integritat 2024” es suggereix una alta correlació positiva entre la proporció de qui considera probable que un funcionari rebutge un suborn i la confiança en el servei civil nacional.

L’OCDE, per aquest motiu, assenyala que els països haurien d’assegurar l’existència de marcs d’integritat pública i la seua implementació plena. Per aquesta raó, el valor de la prevenció, formació en integritat i comunicació han sigut les línies estratègiques exposades per l’AVAF:
– Implementació de plans d’integritat organitzacional.
– Desenvolupament de codis ètics participatius.
– Experiències formatives amb personal empleat públic i joventut.
– Celebració de convenis de col·laboració.

Joaquín Meseguer, coordinador del grup de transparència de la FEMP, Borja Colón, cap de servei d’innovació de la Diputació de Castelló, i Gonzalo Jorge, secretari de l’Ajuntament de Betxí, van completar la taula redona moderada per Nieves Escorza, responsable d’Innovació i Transparència Municipal a l’Ajuntament de Pinto.

Durant dues intenses jornades, s’han abordat temàtiques clau com la transformació digital, la intel·ligència artificial, la transició verda i la gestió del talent en el sector públic. Un dels moments més destacats del congrés ha sigut la ponència principal realitzada per Carmen Cabanillas, directora general de Governança Pública del Ministeri de Transformació Digital i Funció Pública, sobre la visió i el lideratge necessaris per a transformar el sector públic en l’era digital.

Francisco Rojas-Martín, president de la Fundació NovaGob, ha volgut expressar el seu més sincer agraïment a l’Ajuntament de València a través de València Innovation Capital i a la Generalitat Valenciana per la seua “encomiable tasca com a coorganitzadors de l’esdeveniment”. Així mateix, ha destacat el paper fonamental de les més de 30 entitats que, entre patrocinadors i cocreadores, han contribuït a l’èxit del Congrés, com han sigut la Fundació Govern i Democràcia Local i la Diputació de Castelló.

Si desitges comptar en la teua administració pública amb formació especialitzada en matèria d’ètica i integritat pública, no dubtes a escriure a formacion@antifraucv.es

*Fotografies cortesia de la Fundació NovaGob

L’Agència Valenciana Antifrau ha rebut la visita de la directora de l’Oficina Andalusa contra el Frau i la Corrupció

València, 24 d’octubre de 2024.- El director de l’Agència Valenciana Antifrau, Eduardo Beut, ha rebut la visita de la directora de l’Oficina Andalusa contra el Frau i la Corrupció, Marta Blázquez. En la reunió han destacat la col·laboració mantinguda entre ambdues administracions i la necessitat de mantenir sinergies, explorant noves vies de cooperació.

#DocuforumAVAF s’estrena en el curs universitari 24 – 25 a la Universitat de València

València. 17 d’octubre de 2024. L’alumnat de l’assignatura “Instruments i Tècniques d’Aprenentatge” del 1r curs del grau d’Economia de la Universitat de València (UV) han sigut els primers participants universitaris de l’activitat #DocuforumAVAF del curs 2024 – 2025 celebrada pel Servei de Formació de l’Agència Valenciana Antifrau (AVAF).

 

L’activitat formativa més sol·licitada i àgil de l’AVAF va reunir a 129 alumnes al voltant del debat sobre la percepció de la corrupció en la ciutadania i la justícia impartida a les causes investigades per frau en l’administració pública.

 

Anselm Bodoque, director de Prevenció, Formació i Documentació en funcions i cap del Servei de Formació de l’AVAF, va impartir els dos docuforums celebrats el dijous 17 d’octubre de 8.30 a 10.30 i de 17.30 a 19.30 a la UV, amb l’objectiu de debatre i reflexionar amb l’alumnat sobre la realitat del frau i la corrupció en l’administració pública i les eines de prevenció existents.

 

L’experiència d’aprenentatge oferida en #DocuforumAVAF consta de dues parts. En primer lloc, suposa el visionat a l’aula universitària del documental “El preu d’alertar” i el plantejament de dubtes i preguntes sobre la temàtica coneguda.

 

En una segona part, el personal de l’AVAF exposa, en un segon dia, els objectius i funcions més destacades de la institució relacionades amb la lluita contra el frau i la corrupció en l’àmbit territorial de la Comunitat Valenciana i debat amb l’alumnat sobre la importància dels controls i la participació de la societat civil.

 

La presència de l’AVAF en aquesta activitat formativa a la UV va ser possible gràcies a la col·laboració, un any més, de Loles Añon, coordinadora de l’assignatura, juntament amb Vicente Zamorano, Jorge Luis Latorre, i Vicente Baldoví, professors dels diferents grups.

 

L’AVAF manté la seua proposta de debats públics amb l’alumnat universitari, en el seu procés de formació per a desenvolupar en el futur rols professionals que aporten a la societat civil. Per aquesta raó, es consideren de gran importància accions formatives que reforcen l’ètica pública i la cultura de prevenció i lluita contra tota conducta que propicie el frau i la corrupció.

 

Si és docent universitari, de batxillerat o de 4t d’ESO de la Comunitat Valenciana i està interessat en què l’activitat formativa #DocuforumAVAF es realitze a la seua aula, no dubte en posar-se en contacte amb el Servei de Formació de l’Agència Valenciana Antifrau a través de formacion@antifraucv.es