L’AVAF exposa la seua labor en la jornada sobre prevenció de blanqueig de capitals d’INBLAC

#InvestigacióAVAF

València. – 12 d’abril de 2024

L’Agència Valenciana Antifrau va participar en la jornada sobre l’actualització de la prevenció del blanqueig de capitals i el finançament del terrorisme organitzada per l’Institut d’Experts Externs en Prevenció del Blanqueig de Capitals i Finançament del Terrorisme (INBLAC) juntament amb el Banc Sabadell en la cludad de València.

Miguel Andrés Furió Ferri, cap del Servei d’Anàlisi i Investigació de l’AVAF va representar a la institució en la taula redona “Visió d’actualitat de la PBCFT. Coordinació entre els diferents organismes. Paper de l’Agència Valenciana Antifrau”

El paper desenvolupat per l’AVAF des d’un punt de vista pràctic, va ser la visió aportada per Furió. La detecció i investigació de casos de frau o corrupció en entitats públiques compreses en el seu àmbit d’actuació des del prisma de la tipologia del delicte de blanqueig de capitals i el finançament del terrorisme va centrar la ponència.

La intervenció va suscitar l’interès dels assistents en el referit als aspectes de protecció de les persones alertadoras. La interacció de l’AVAF amb el sector privat va ser qualificada de profitosa per l’organització, deixant obertes les portes a posteriors col·laboracions en la matèria.

En la taula també van participar José Antonio Alcantud Doménech, Director Adjunt Legal de l’Institut Valencià de Finances IVF, Javier Iranzo Molinero, Inspector de Tributs de la Generalitat Valenciana i Ignacio Javier Gomis Ruiz, Cap de l’Equip d’Investigació Patrimonial i Blanqueig de Capitals en la Unitat Regional Operativa de Vigilància Duanera de València. María Cano Hernández. vicepresidenta d’INBLAC va moderar la taula.

Els participants de la jornada van ser professionals del sector públic i privat interessats en l’actualització de la prevenció del blanqueig de capitals i el finançament del terrorisme.

El #DocuforumAVAF arriba a l’IES Álvaro Falomir d’Almassora

#FormacióAVAF

Almassora. – 9 d’abril de 2024

La labor de l’Agència Valenciana Antifrau (AVAF) ha sigut exposada a l’alumnat de 4t d’ESO de l’assignatura optativa de filosofia de l’IES Álvaro Falomir de la localitat d’Almassora, a la comarca de la Plana Alta.

Pilar Moreno García, tècnica de formació de l’AVAF, es va desplaçar fins a la localitat castellonenca el dimarts 9 d’abril amb l’objectiu compartir els pilars fonamentals de l’Agència: La prevenció del frau, la investigació de denúncies i la protecció a les persones informants de corrupció.

Els joves protagonistes de la sessió, gràcies a la col·laboració de la professora Carmen Ferrete, van tenir l’oportunitat d’aproximar-se als objectius i funcions de l’Agència, així com la situació dels alertadores de corrupció que mostra el documental “Corrupció: organisme nociu” de Pandora Box TV.

De gran interès van ser les dades relacionades amb el nombre de denúncies rebudes en l’AVAF. En 2023, es van rebre 556 denúncies, un 22,73% més que en 2022, sent el 40% de les mateixes relatives a recursos humans, sobretot, processos selectius.

La protecció a les persones informants sobre infraccions normatives oferides per l’Agència llança que el 68% de les persones protegides són homes, el 28% dones i un 2% persones jurídiques.

La preocupació de l’alumnat pel poder que la ciutadania pot desenvolupar sobre les institucions públiques per a exigir responsabilitats es va manifestar entre les preguntes plantejades en la sessió d’aprenentatge.

El Servei de Formació de l’Agència Valenciana Antifrau, amb l’activitat #DocuforumAVAF, ha estat present des de gener de 2024 en les tres províncies de la comunitat autònoma amb sessions en les localitats d’Algemesí, la Vall d’Uixó i Xàbia.

Si eres docent universitari, de batxillerat o 4t d’ESO de la Comunitat Valenciana i estàs interessat en què l’activitat formativa “Docuforum: Corrupció, organisme nociu” es realitze a la teua aula, no dubtes a posar-te en contacte amb el servei de formació de l’Agència Valenciana Antifrau a través de formacion@antifraucv.es

L’Agència Valenciana Antifrau participa en la cinquena edició del Màster propi en Contractació Pública i Compliance de la Universitat de València

#FormacióAVAF

El dia 9 d’abril de 2024, l’Agència va participar en la docència del Màster de Contractació pública i Compliance de la Universitat de València, en la seua cinquena edició. Es tracta d’un Màster amb enfocament multidisciplinari en el qual col·laboren, a més de l’Agència, diferents entitats i universitats.

El director de l’Agència de Prevenció i Lluita contra el Frau i la Corrupció de la Comunitat Valenciana, Joan Antoni Llinares, va impartir la ponència “La funció desenvolupada per les agències antifrau en la contractació pública” durant l’última sessió del programa d’aquesta cinquena edició del Màster.

L’objectiu d’aquesta activitat formativa ha sigut conscienciar sobre la importància de la integritat i ètica públiques per a reduir el frau i la corrupció, participant en un Màster propi de la Universitat de València, on participa un alumnat que s’està especialitzant en les diferents particularitats de la contractació pública, tant des de la perspectiva privada com pública. La presentació de l’Agència partix de l’atenció en el coneixement sobre les conductes de risc que poden acabar sent constitutives de delicte en el curs d’elaboració de l’expedient administratiu, l’adjudicació o execució d’un contracte públic.

El director de l’AVAF, Joan Antoni Llinares, va començar contextualitzant les polítiques de lluita contra la corrupció en els canvis internacionals des de la dècada de 1990, per a seguir pel marc normatiu en relació a la corrupció, tant des dels antecedents internacionals, com des del sistema valencià d’integritat pública. Per a passar a centrar-se en el desenvolupament de les funcions i actuacions de l’Agència, posant en valor la importància de la prevenció per a la bona administració.

Durant la presentació es va partir de les denúncies rebudes per diferents òrgans de control amb incidència en la contractació pública, per a observar els principals riscos de frau i corrupció que es poden donar en la contractació pública, posant l’accent en les situacions de conflictes d’interés, il·lustrant la seua exposició amb exemples de mala praxi.

L’última part de la conferència es va centrar en la prevenció com a eina de lluita contra el frau i la corrupció, des dels manuals de referència internacionals, fins al material elaborat per l’Agència, com el Codi d’Integritat de la Comunitat Valenciana, i els diferents materials específics elaborats en relació a la contractació pública.

El director de l’Agència Valenciana Antifrau va finalitzar la seua intervenció agraint la invitació de la Universitat de València i a la codirectora del Màster, María Ángeles Jareño, i desitjat molt d’èxit a l’alumnat en el seu futur professional.